Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Contributia statelor membre la bugetul UE ar putea fi redusa cu pana la 50% prin introducerea taxei pe tranzactiile financiare

Inca din iunie 2011, Comisia a sustinut cresterea transparentei sistemului de finantare al bugetului multianual al UE, concomitent cu reducerea contributiei statelor membre. In vederea realizarii acestui obiectiv, CE a propus introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, care sa constituie o noua sursa de venituri pentru bugetul UE, reducand cu pana la 50% contributia statelor membre.

Comisia a propus ca taxa pe tranzactii financiare sa fie introdusa incepand cu 1 ianuarie 2014, cuantumul sau fiind de 0.1% pentru tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare si 0.01% pentru tranzactiile cu instrumente derivate. Doua treimi din incasarile din taxa pe tranzactii vor fi directionate catre bugetul UE, o treime revenind statelor membre. Prin urmare, taxa pe tranzactii va fi in beneficiul statelor membre, atat prin cresterea incasarilor directe, cat si prin reducerea contributiei la bugetul UE.

Conform estimarilor prezentate de CE la sfarsitul saptamanii trecute, daca taxa pe tranzactii va fi adoptata, contributia din PIB a statelor membre ar putea fi diminuata cu pana la 54 miliarde de euro in 2020. Reducerile vor varia intre 27 milioane de euro in cazul Slovaciei si 10,8 miliarde de euro in cazul Germaniei, fiind proportionale cu valoarea contributiei la bugetul UE. In cazul Romaniei, contributia la bugetul UE va fi redusa cu 634 milioane de euro, adica cu aproape 50%, in contextul in care, in 2011, Romania a contribuit cu aproximativ 1,2 miliarde euro la bugetul UE.

In prezent, bugetul UE este alcatuit in proportie de 15% din resurse traditionale proprii (taxe vamale), 11% din incasarile de TVA, 73% din contributiile din PIB ale statelor membre, 1% din alte surse (contributii ale statelor non-UE, taxe pe salariile personalului institutiilor UE, amenzi pentru concurenta neloiala). Structura bugetului se va modifica considerabil o data cu introducerea taxei pe tranzactii financiare, intrucat aceasta va atrage finantare din sectorul financiar si nu din cel public, diminuand presiunea asupra statelor membre in contextul crizei economice.

Cu ocazia celei de a doua Conferinte la Nivel Inalt cu privire la Cadrul Financiar Multianual, presedintele CE Jose Manuel Barosso a subliniat importanta introducerii taxei pe tranzactii financiare, declarand ca impactul negativ asupra cresterii economice va fi considerabil mai mic decat in cazul taxarii altor activitati economice. De asemenea, comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Janusz Lewandowski, considera ca aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare va constitui o contributie echitabila din partea sectorului financiar, in conditiile in care institutiile financiare nu platesc taxa pe valoare adaugata.

Maroš Šefcovic, vice-presedintele CE pentru Relatii Interinstitutionale si Administratie, sustine ca eforturile de diversificare a surselor de venit pentru bugetul UE sunt esentiale pentru a asigura fondurile necesare pentru urmatoarea perioada financiara si a determina prioritatile pentru cheltuieli, directionand resursele financiare catre sectoarele care au cea mai mare nevoie de investitii. “Obiectivul este de a ajunge la un acord comun pana la sfarsitul anului, astfel incat bugetul anual pentru 2014 sa fie finalizat la timp, iar toate programele si instrumentele relevante pentru Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 sa poata fi implementate incepand cu prima zi a urmatoarei perioade financiare”, a declarat Maroš Šefcovic.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 144