Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Orizont 2020 – Un nou program de finantare pentru cercetare si inovare la nivelul UE

Comisia propune investitii in valoare de 80 de miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a incuraja cresterea economica si crearea de locuri de munca

Comisia Europeana a prezentat pe 30 noiembrie 2011 un pachet de masuri pentru stimularea cercetarii, inovarii si a competitivitatii in Europa. Comisarul Máire Geoghegan-Quinn a anuntat lansarea programului Orizont 2020 pentru investitii in cercetare si inovare, cu un buget de 80 de miliarde euro. Comisarul Androulla Vassiliou a prezentat o Agenda strategica de inovare pentru Institutul European de Inovare si Tehnologie, care va primi fonduri de 2,8 miliarde euro in cadrul acestui program. In paralel, vicepresedintele Antonio Tajani a anuntat un program complementar nou, destinat sa stimuleze competitivitatea si inovarea la nivelul IMM-urilor, cu un buget suplimentar de 2,5 miliarde euro. Programele de finantare se vor derula in perioada 2014 - 2020.

Orizont 2020 reuneste pentru prima data in cadrul unui program unic toate fondurile UE destinate cercetarii si inovarii, concentrandu-se mai mult ca niciodata asupra transformarii descoperirilor stiintifice in produse si servicii inovatoare care ofera oportunitati de afaceri si imbunatatesc viata oamenilor. In acelasi timp, programul reduce drastic birocratia, simplificand normele si procedurile pentru a atrage mai multi cercetatori de varf si o gama mai larga de intreprinderi inovatoare.

Programul Orizont 2020 va orienta fondurile catre trei obiective principale:

  • Pentru sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintei se aloca un buget de 24,6 miliarde euro, care include o crestere cu 77 % a fondurilor alocate Consiliului European pentru Cercetare pentru succesele obtinute.
  • Pentru contributia la asigurarea primatului industrial in domeniul inovarii se aloca un buget de 17,9 miliarde euro care include o investitie majora de 13,7 miliarde euro in tehnologii cheie, precum si un acces sporit la capital si sprijin pentru IMM-uri.
  • Se vor aloca fonduri de 31,7 miliarde euro pentru abordarea principalelor preocupari comune tuturor europenilor, impartite in sase teme-cheie: sanatatea, schimbarile demografice si bunastarea; securitatea alimentara, agricultura durabila cercetarea in domeniul marin si maritim si bioeconomia; sursele de energie sigure, ecologice si eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice si integrate; combaterea schimbarilor climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materiile prime, precum si societatile sigure, inovatoare si incluzive.

Context
Orizont 2020 este un pilon esential al initiativei emblematice „O Uniune a inovarii”, a strategiei Europa 2020, care vizeaza cresterea competitivitatii Europei la nivel global. Uniunea Europeana este un lider mondial in ceea ce priveste numeroase tehnologii, insa se confrunta cu o concurenta tot mai acerba atat din partea puterilor traditionale, cat si din partea economiilor emergente. Propunerea Comisiei urmeaza sa fie discutata de catre Consiliu si Parlamentul European, in vederea adoptarii sale pana la sfarsitul anului 2013.

Finantarea oferita de programul Orizont 2020 va fi mai usor accesibila datorita faptului ca acest program are o structura mai simpla si prevede un singur set de norme si mai putina birocratie. Orizont 2020 va insemna: simplificarea considerabila a rambursarii prin introducerea unei rate forfetare unice pentru costurile indirecte si a numai doua rate de finantare - pentru cercetare si, respectiv, pentru activitati de piata, un punct unic de acces pentru participanti, mai putine formalitati administrative in pregatirea propunerilor si renuntarea la toate controalele si auditurile inutile. Un obiectiv-cheie este reducerea cu 100 de zile, in medie, a intervalului de timp dintre solicitarea unui grant si primirea finantarii, ceea ce inseamna ca proiectele pot fi initiate mai devreme.

Comisia va depune eforturi majore pentru ca programul sa devina accesibil mai multor participanti din intreaga Europa, prin explorarea eventualelor sinergii cu fondurile alocate in cadrul politicii de coeziune a UE. Orizont 2020 va identifica potentiale centre de excelenta in regiunile cu performante slabe si le va oferi acestora consiliere si sprijin in materie de politica, in timp ce fondurile structurale ale UE pot fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii si a echipamentelor.

Se vor aloca fonduri de 3,5 miliarde euro pentru diversificarea si extinderea utilizarii unor instrumente financiare care sa faciliteze atragerea de imprumuturi de la institutiile financiare din sectorul privat. Acestea s-au dovedit a fi extrem de eficiente in ceea ce priveste stimularea investitiilor private in inovare, care determina in mod direct cresterea economica si crearea de locuri de munca. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) vor beneficia de aproximativ 8,6 miliarde EUR, ceea ce reprezinta o recunoastere a importantei rolului lor in procesul de inovare.

Orizont 2020 va investi aproximativ 6 miliarde euro in dezvoltarea capacitatilor industriale europene din domeniul tehnologiilor generice esentiale (TGE). Printre acestea se numara: fotonica, microelectronica si nanoelectronica, nanotehnologiile, materialele avansate, sistemele avansate de fabricatie si de prelucrare si biotehnologia. Dezvoltarea acestor tehnologii necesita o abordare multidisciplinara, bazata pe o utilizare intensiva a cunostintelor si a capitalului.

In temeiul propunerii Comisiei, se vor aloca 5,75 miliarde euro (+21%) Actiunilor Marie Curie, care, de la lansarea lor in 1996, au contribuit la formarea, mobilitatea si dezvoltarea competentelor a peste 50.000 de cercetatori.

Ca parte integranta din programul Orizont 2020, EIT va juca un rol important prin reunirea celor mai bune institutii de invatamant superior, centre de cercetare si intreprinderi pentru a crea antreprenorii de maine si pentru a garanta ca „triunghiul cunoasterii” europene se ridica la nivelul celor mai bune din lume. Comisia a decis sa intensifice semnificativ sprijinul acordat EIT, propunand un buget de 2,8 miliarde euro pentru perioada 2014-2020 (fata de cele 309 milioane EUR alocate de la lansarea sa in 2008). EIT se bazeaza pe conceptul inovator de platforme transfrontaliere de parteneriat public-privat, denumite Comunitati de cunoastere si inovare (CCI). La cele trei CCI existente, axate pe domeniul energiei durabile (CCI InnoEnergy), al schimbarilor climatice (CCI Climate) si al societatii informatiei si comunicatiilor (EIT ICT Labs), se vor adauga sase CCI noi in perioada 2014-2020.

Fondurile alocate Consiliului European pentru Cercetare (CEC) vor creste cu 77 %, ajungand la 13,2 miliarde euro. CEC ii sprijina pe cei mai talentati si mai creativi oameni de stiinta sa realizeze in Europa cercetari inovatoare de cea mai inalta calitate, in cadrul unui program care este recunoscut si respectat pe plan international.

De asemenea, programul Orizont 2020 va continua promovarea cooperarii internationale, pentru a consolida excelenta si atractivitatea UE in domeniul cercetarii, pentru gasi solutii comune la provocarile globale si pentru a sprijini politicile externe ale UE.

Pentru mai multe detalii, consultati pagina oficiala a programului aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 1128