Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

JEREMIE: o noua initiativa pentru finantarea IMM-urilor prin BCR

JEREMIE este o initiativa bazata pe un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group al carei scop este de a imbunatati finantarea IMM-urilor din fonduri structurale, in perioada 2007 – 2013.

In Romania, initiativa JEREMIE este finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul de interventie 1.2 - Accesul IMM-urilor la finantare si este implementata de catre Fondul European de Investitii cu care Guvernul Romaniei a semnat un acord prin care au fost acordate 100 de milioane de EUR pentru Initiativa JEREMIE.

Banca Comerciala Romana (BCR) si FEI au semnat, in decembrie 2010, Acordul privind Instrumentul Financiar de Garantare pentru Acoperirea Primei Pierderi in cadrul unui Portofoliu de Credite, prin care banca va putea acorda credite IMM-urilor eligibile, in limita unui portofoliu in valoare de 212,5 milioane EUR, putand fi acoperite de FEI cu o garantie de 80%, in baza unei obligatii maxime in ceea ce priveste pierderile aferente creditelor, de pana la 25% din valoarea portofoliului.

BCR a lansat creditul cu garantia JEREMIE la inceputul lunii martie, perioada de includere a tranzactiilor in portofoliul JEREMIE sfarsindu-se la 28.02.2013.

Garantia JEREMIE este acordata in cadrul "Schemei transparente de ajutor de minimis sub forma de garantii de portofoliu de credite, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania".

Creditele cu garantia JEREMIE pot fi accesate numai de IMM-uri, inclusiv start-up-uri.
Firmele care solicita creditul nu trebuie sa fie declarate in stare de dificultate financiara, faliment, lichidare, trebuie sa-si fi indeplinit obligatiile de plata a impozitelor si taxelor la bugetul de stat, bugetele locale, bugetele speciale si sa nu fie obiectul unei decizii anterioare de recuperare a Comisiei Europene etc.

Companiile trebuie sa respecte regulile privind cumulul ajutoarelor de minimis pe o perioada de trei ani consecutivi, garantia JEREMIE fiind considerata ajutor de minimis.

Companiile care solicita credite prin initiativa JEREMIE nu trebuie sa aiba activitate in productia si comertul de tutun si bauturi alcoolice, productia si comertul cu arme si munitii, precum si cazinouri.

Finantarea solicitata trebuie sa fie una noua, destinata sustinerii dezvoltarii afacerilor pe termen mediu si lung, urmand a fi utilizata pentru activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, cum ar fi sectoare de activitate din industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. Domenii precum agricultura, piscicultura, silvicultura, fabricarea produselor alimentare, dezvoltarea proiectelor imobiliare, activitatile de intermediere financiara nu sunt eligibile in cadrul acestei facilitati.

Se pot acorda credite in lei si in euro pentru dezvoltarea afacerilor pe termen mediu si lung - investitii in active corporale si necorporale, capital de lucru pentru dezvoltare sau extindere sau capital de lucru pentru achizitia de materii prime, stocuri necesare in activitatea de dezvoltare sau expansiune a IMM-urilor.

Plafonul maxim al creditului este de 1,875 milioane de EUR, cu mentiunea ca, in cazul intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier, plafonul maxim este de 937.500 de EUR. Garantia JEREMIE reprezinta 80% din valoarea creditului si este obtinuta direct de la BCR cu comision de garantare zero.

Dobanzile aplicabile acestor credite sunt atractive, putand ajunge la un nivel de 3 - 4 procente sub nivelul dobanzilor practicate de banca in prezent, pentru produse de credit similare (credite de investitii, capital de lucru, credite pentru stocuri). Volumul garantiilor solicitate se stabileste pe baza unui mix de garantii, in functie de categoria in care se afla clientul (start-up, microintreprindere, IMM), in functie de natura, valoarea si maturitatea creditului, precum si pe baza performantei economico-financiare a afacerii acestuia. De exemplu, daca acest client este un IMM cu o cifra de afaceri de peste unul - doua milioane de euro si are o performanta financiara foarte buna, banca nu mai solicita alte garantii suplimentare.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 359