Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana: Investitia in oameni, vitala pentru cresterea economica

Cel mai recent raport privind evolutia ocuparii fortei de munca si a situatiei sociale in Europa (ESDE) evidentiaza evolutiile pozitive inregistrate in domeniu, insa subliniaza diferentele uriase existente inca intre statele membre cu privire la cresterea economica, ocupare si alti indicatori esentiali pentru piata muncii. Multe dintre aceste diferente sunt legate de o subutilizare a capitalului uman.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat:„Trebuie sa ne asiguram ca cetatenii Uniunii Europene, in special cei care sunt cei mai indepartati de piata muncii, au sanse mai multe si mai bune. Trebuie, totodata, sa investim in dezvoltarea competentelor locuitorilor UE, pentru ca toti barbatii si toate femeile sa-si poata valorifica intregul potential. Trebuie sa investim in oameni pentru a genera crestere si locuri de munca. Trebuie sa ne asiguram ca sistemele noastre de legislatie a muncii si de protectie sociala sunt adaptate realitatii secolului al XXI-lea si trebuie sa incurajam antreprenoriatul si inovarea. Pilonul european al drepturilor sociale va juca un rol important in acest context.”

Raportul ESDE din 2015 analizeaza modalitatile de abordare a diferentelor sus-mentionate, cu accent pe:

  • incurajarea crearii de locuri de munca - raportul subliniaza potentialul pe care il au activitatile independente si antreprenoriatul si trece in revista aspectele legate de diversificarea contractelor de munca;
  • imbunatatirea eficientei pe piata muncii - raportul releva mai buna valorificare a resurselor umane prin intermediul mobilitatii si analizeaza somajul de lunga durata, care afecteaza aproximativ 11,4 milioane de cetateni ai UE; de asemenea, se arata ca dialogul social este vital in promovarea unei redresari economice durabile, favorabile incluziunii;
  • investitiile in oameni – potrivit raportului, angajatorii au in continuare dificultati in a-si ocupa anumite posturi libere; pe langa neconcordantele intre competente, capacitatea de a gasi angajati pentru posturile libere este limitata si de atractivitatea scazuta a salariilor sau a conditiilor de lucru, precum si de lipsa oportunitatilor de formare sau a unor perspective profesionale bune.

Context

Raportul ESDE este un studiu anual ce prezinta cele mai recente tendinte sociale si in termeni de ocupare a fortei de munca, analizand dificultatile si posibilele raspunsuri in materie de politici.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 146