Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR 2014-2020: Lansarea apelului pentru microintreprinderi (2.1) este preconizata pentru luna noiembrie!

Peste 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, din mediul de afaceri si universitar din Regiunea Centru s-au intalnit si au discutat astazi, 30.09.2015, la Miercurea Ciuc in cadrul Sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, despre fondurile nerambursabile si proiectele de dezvoltare ale Regiunii Centru. Stadiul proiectelor implementate prin POR 2007-2013 si bunele practici din aceasta perioada, precum si noutatile viitorului Program Operational Regional 2014-2020 si pregatirea proiectelor, au fost principalele puncte de discutie care au atras atentia celor prezenti.

Cresterea gradului de absorbtie al POR 2007-2013, de la circa 65%, cat este in prezent, la nivelul Regiunii Centru, la un grad cat mai aproape de 80% pana la finele acestui an, pentru a reduce presiunea financiara ce va fi dupa 2015 in responsabilitatea primariilor si consiliilor judetene, a fost dezideratul acestor discutii. Desi gradul de finalizare a lucrarilor de constructii, de modernizare si de achizitie a echipamentelor prevazute in proiecte este cu mult avansat fata de gradul de rambursare a cheltuielilor efectuate sau de absorbtie, este necesara alinierea celor doua, atat pentru sprijinul beneficiarilor, cat si pentru a ilustra stadiul real al programului.

”Trebuie sa precizez ca acest grad de absorbtie este o medie a 12 domenii de finantare. Pe unele domenii avem absorbtie de 99%, 80% sau 100%, cum sunt cele accesate de microintreprinderi, sau cele prin care am finantat dotarea cu echipamente a infrastructurii de interventie in situatii de urgenta, sau reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care s-au deschis depunerii de proiecte acum un an sau doi, gradul de absorbtie variaza de la 4 la 10, sau la 30%. Insa implementarea proiectelor, cerintele solicitate la depunere, problemele cu care se confrunta beneficiarii, sunt parte a unui proces dinamic, mereu in miscare, din care am invatat si vom incerca sa aplicam lectiile invatate pentru urmatoarea perioada, 2014-2020 ca sa evitam aceleasi probleme sau greseli. Chiar si asa, nu cred ca in acesti 7 ani, autoritatile locale sau Guvernul Romaniei ar fi avut disponibilitatea de a concentra aproape 600 de milioane de euro pentru investitii in atat de multe domenii si pentru atat de multe beneficii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional 2014-2020, in cadrul intalnirii a fost anuntat faptul ca in luna octombrie este preconizata lansarea domeniului ce vizeaza reabilitarea infrastructurii rutiere (6.1), iar in luna noiembrie se preconizeaza lansarea domeniului ce vizeaza imbunatatirea competitivitatii microintreprinderilor (2.1).

Solicitantii de fonduri vor avea obligatia de a depune cererile de finantare electronic printr-un sistem electronic MySMIS, tot prin mediul online derulandu-se si corespondenta ulterioara, inclusiv atasarea documentelor scanate.

In luna noiembrie vor mai avea loc doua intalniri ale Comitetului de Monitorizare, una privind POR 2007-2013, iar a doua privind POR 2014-2020, dar si despre demararea la nivelul Regiunii Centru a Programului 2014-2020 prin organizarea unei conferinte internationale pe tema dezvoltarii urbane.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 260