Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte comune romano-ungare in valoare totala de 240 mil euro

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, a participat miercuri, 14 noiembrie a.c., la Sibiu, la Forumul de afaceri romano-ungar, organizat in marja sedintei comune a celor doua guverne.

Forumul s-a bucurat de o larga participare din partea oamenilor de afaceri romani si maghiari.

Cu acest prilej, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a prezentat o parte dintre deciziile cu caracter economic care au fost luate in cadrul sedintei comune a guvernelor roman si ungar. Iuliu Winkler a vorbit despre aceste hotarari in contextul atractivitatii economiei romanesti si al noilor posibilitati de cooperare economica dintre Romania si Ungaria, dintre mediile de afaceri din cele doua tari, in situatia in care Romania este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007.

in prezentarea sa, Iuliu Winkler a pus accent pe deciziile care vizeaza domeniul IT&C.„Societatea romaneasca si cea ungara sunt ambele intr-o tranzitie catre societatea informationala, iar economiile celor doua tari trebuie sa devina competitive, economii bazate pe cunoastere. Aceasta este platforma comuna pe care se poate dezvolta business-ul, se pot dezvolta relatiile dintre oamenii de afaceri din cele doua tari, este platforma comuna care permite afaceri win-win. Una dintre principalele preocupari pe care le am de la preluarea conducerii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei este cea a reducerii decalajului digital, ce caracterizeaza societatea romaneasca, fiind o problema prezenta si in Ungaria. Proiectele pe care le derulam sunt bune oportunitati de afaceri pentru mediul privat”, a declarat Iuliu Winkler.

Ministrul a mai prezentat cateva dintre propunerile finantate din resurse ale UE, cu accent pe Programul Operational de Cooperare Teritoriala Romano-Ungara pentru perioada 2007-2013. Acest Program a fost elaborat de cele doua guverne, fiind in curs de aprobare la Comisia Europeana si totalizand fonduri de circa 240 de milioane de euro. Programul se adreseaza celor opt judete de frontiera (patru in Romania, patru in Ungaria), urmand sa prezinte bune oportunitati de afaceri in urmatorii ani.

Ministrul s-a mai referit si la domeniile protectiei mediului si dezvoltarii rurale, care, de asemenea, vor beneficia de finantari substantiale din partea UE.

in acelasi cadru, Iuliu Winkler a facut un apel la inventivitatea oamenilor de afaceri in a concepe proiecte viabile, atitudinea proactiva fiind un element cheie in cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE.

La Forumul de afaceri au participat ministrii Iuliu Winkler si Ioan Ovidiu Silaghi, din partea romana, si din partea ungara, ministrul de Finante Veres Janos si secretarul de stat Garamhegyi Abel, din Ministerul Economiei si Transporturilor.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Roman de Promovare a Comertului, aflat in coordonarea Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, si de ITDH, din partea ungara.

Sursa:MCTI

Vizualizări: 108