Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR 2014-2020: Noutati privind evaluarea proiectelor in cadrul liniilor de finantare lansate astazi

MADR prin AFIR a lansat primele sesiuni de primire a proiectelor de investitii finantate prin masurile din PNDR 2014 - 2020.

Potentialii beneficiari vor avea la dispozitie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin submasura 4.1 si de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin Submasura 6.1, primele doua submasuri din PNDR 2014 - 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finantare.

Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue pana la data de 30 octombrie 2015 sau pana la epuizarea fondurilor alocate in acest an pentru fiecare submasura in parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri inainte de termenul limita daca valoarea totala solicitata prin cererile de finantare a proiectelor atinge nivelul alocarii respectivei sesiuni.

Primirea cererilor de finantare se va face de catre AFIR exclusiv online pentru submasura (sM) 4.1 - Investitii in exploatatii agricole, iar pentru submasura (sM) 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finantare se va realiza in format tiparit sau online.

Lansarea primelor masuri de finantare din PNDR 2014 - 2020 aduce o serie de elemente si solutii inovative care vor asigura o gestionare eficienta si transparenta a fondurilor europene si totodata, va facilita accesul la finantare. Aceasta facilitare este asigurata prin scurtarea perioadelor de evaluare si selectie a proiectelor si prin aplicarea de simplificari procedurale si mecanisme utile potentialilor beneficiari (depunere on-line, baza de date cu preturi de referinta, procedura de achizitii private on-line etc.).

Astfel, pentru a prioritiza finantarea proiectelor in functie de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finantare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat in fiecare luna pe parcursul sesiunii anuale continue cu cate 10 puncte, pana la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.

Pragul de calitate aplicat in prima sesiune pentru sM4.1 si sM6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.

Fiecare potential beneficiar isi va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili cate puncte are, in functie de criteriile de selectie publicate in Ghidul Solicitantului. In functie de autoevaluarea realizata, solicitantul va depune proiectul in luna in care se va incadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: daca un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul il va putea depune inca din prima luna a sesiunii cand pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat incepand cu a doua luna cand pragul de calitate va fi de 75 de puncte).

Daca se constata ca solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% fata de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului si va fi finantat doar daca raman sume disponibile dupa selectarea celorlalte proiecte.

Un alt element de noutate, care se va aplica odata cu lansarea primelor masuri, il constituie emiterea de rapoarte de selectie lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiza al proiectelor. Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucratoare daca sunt in evaluare proiecte pe doua sau mai multe sub-masuri.

Sursa: MADR

Vizualizări: 296