Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Programul National Apicol 2014-2016!

In data de 11 decembrie 2013, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta, Programul National Apicol pentru perioada 2014 - 2016, normele de aplicare, precum si valoarea sprijinului financiar.

Prin Decizia CE nr. 5126/2013 a fost aprobat Programul apicol pentru perioada 2014 – 2016 elaborat de Romania si a fost stabilita contributia financiara pentru acest program.
Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.

Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alocat pentru Programul National Apicol pentru perioada 2014 - 2016, este de 44.545.756,82 lei, distribuita astfel:

  • pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei;
  • pentru anul 2015, 14.855.585,69 lei;
  • pentru anul 2016, 14.837.341,02 lei.

Exercitiile financiare ale Programului apicol se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator. Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.

Sprijinul financiar alocat atat din bugetul de stat cat si din bugetul UE prin Programul National Apicol pentru perioada 2014 – 2016 este pentru urmatoarele masuri:
  • realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor,
  • achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa,
  • achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine,
  • achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral,
  • decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

Beneficiarii Programului apicol sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

Sistemul informatic va avea ca scop evidenta numarului de apicultori si a numarului de familii de albine, pe judet, total tara si forme asociative prin imbunatatirea substantiala a Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 388 din data de 2 iunie 2011.

Introducerea acestei masuri se justifica atat prin faptul ca alocarea sumelor de catre CE se face, in primul rand, in functie de numarul de familii de albine detinut de fiecare stat membru si ulterior de masurile propuse a fi finantate, cat si prin necesitatea existentei unei baze de date fiabile necesare dezvoltarii politicilor in domeniu si asigurarii unei trasabilitati adecvate in ce priveste calitatea si siguranta produselor obtinute.

In prezent, in Romania, situatia statistica / operativa a numarului familiilor de albine este gestionata de mai multe entitati (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raporteaza valori diferite, inregistrandu-se diferente de 40% (si chiar de pana la 80%, conform ultimelor solicitari depuse la ANARZ).

In vederea realizarii sistemului informatic pentru identificarea stupilor, Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” achizitioneaza, in conformitate cu prevederile legale in vigoare referitoare la achizitiile publice, atat hard-ul, cat si soft-ul, parti ce compun acest sistem informatic, in limita sumei de 8.000.000 lei, fara TVA alocata cu aceasta destinatie pe perioada 2014 - 2016.

Pentru actiunile prevazute in Program, termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este 01 august a fiecarui an.

Sursa: MADR

Vizualizări: 226