Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Doua noi programe de granturi SEE semnate de ministrul Teodorovici

Alte doua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE au fost semnate in data de 1 noiembrie de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Cele doua programe sunt "Eficienta energetica" si "Cercetare in sectoarele prioritare", iar valoarea cumulata a granturilor este de 28 milioane de euro.

Prin programul "Cercetare in sectoarele prioritare" sunt alocate Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 20 milioane de euro. Finantarile vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte in urmatoarele domenii prioritare: stiinte sociale si umaniste, energie regenerabila, sanatate si alimentatie sanatoasa, managementul protectiei mediului. Programul este implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Agentiei de Implementare - Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.

In acelasi timp, prin programul "Eficienta energetica" sunt alocate Romaniei granturi in valoare de 8 milioane de euro. Prin acest program vor fi finantate proiecte care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in industrie. Programul va fi implementat de catre Ministerul Economiei, care va lansa cererea de aplicatii dedicata exclusiv IMM-urilor.

Astfel, pana in prezent, au fost semnate 17 din cele 22 programe prin care Romania beneficiaza de granturi SEE si norvegiene. Valoarea finantarilor nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2009-2014 este de aproximativ 306 milioane de euro. Aceste finantari vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Context

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS - Norvegia, Islanda si Liechtenstein-, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la 85%.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 98