Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va beneficia de aproximativ 306 milioane de euro finantare nerambursabila de la Norvegia si SEE

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, a semnat miercuri 21 martie 2012, la Bucuresti, un memorandum de intelegere cu Guvernul Norvegiei pentru punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian 2009 - 2014, precum si un memorandum de intelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 - 2014.

In valoare totala de 305,9 milioane de euro, aceste acorduri de cooperare sunt semnificativ mai mari decat cele din perioada precedenta (2004-2009), care au fost de 98,5 milioane de euro.

Granturile SEE si cele norvegiene au ca scop reducerea discrepantelor sociale si economice intre tarile SEE si consolidarea cooperarii dintre statele donatoare si tara destinatara a finantarii. Pentru perioada 2009-2014, Romania va fi al doilea cel mai mare beneficiar al asistentei financiare oferite de Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Din partea Norvegiei, documentele au fost semnate de dna Gry Larsen, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Oslo, iar din partea Islandei, de ambasadorul acestei tari in Romania, dl Sturla Sigurjónsson.

„Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70 %, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

„Granturile SEE si cele norvegiene au contribuit deja la crearea unei excelente platforme de cooperare intre entitatile publice si private din Romania si Norvegia in decursul perioadei de programare anterioare, pana  in 2011. Potentialul de cooperare intre tarile noastre este multiplu si sunt convinsa ca noua perioada de asistenta financiara, care incepe astazi, va contribui in mod cert la relatii mai stranse", a afirmat secretarul de stat norvegian.

Romania va beneficia in intervalul 2014-2020 de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Granturile SEE si cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte in 23 de domenii(programe) diverse, a caror lista se gaseste in anexa. Fiecare domeniu va fi gestionat de un operator de program, in cele mai multe cazuri acesta fiind o institutie publica romaneasca sau o organizatie neguvernamentala. In unele cazuri, gestionarea se va realiza in comun de catre operatorul de program si un partener, respectiv o entitate dintr-una din tarile donatoare.

Memorandumurile semnate la 21 martie 2012 stabilesc cadrul general de alocare a fondurilor, care este, in linii mari, asemanator celui pentru fondurile structurale si de coeziune. In perioada urmatoare, operatorii de programe in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene si in consultare cu Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles vor elabora fise detaliate pentru fiecare dintre cele 23 de domenii de finantare. Fisele vor preciza beneficiarii, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile, proceduri de lucru.

Dupa aprobarea fiselor,  vor fi lansate cereri de proiecte. Informatiile vor fi publicate pe pagina internet www.asistentasee.fonduri-ue.ro.

Elemente de context
Intervalul 2014-2020 reprezinta a doua perioada de asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei prin cele doua mecanisme. In baza granturilor anterioare, 2004-2009, tara noastra a beneficiat de 98,5 milioane de euro pentru proiecte din domenii precum protectia mediului, cresterea eficientei energetice, dezvoltarea durabila, sanatate, cultura, consolidarea societatii civile. Au fost finantate 65 de proiecte individuale de mari dimensiuni si peste 100 de proiecte mai mici ale unor organizatii neguvernamentale. Perioada de implementare a fost aprilie 2009 - aprilie 2011, pentru unele proiecte existand o prelungire a pana in aprilie 2012. Gradul de absorbtie estimat este de aproximativ 70% din alocarea totala. Informatii referitoare la proiectele realizate se gasesc la adresa de internet: www.asistentasee.fonduri-ue.ro.

Mecanismele din intervalul 2004-2009 au fost gestionate din partea Romaniei de Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul Directiei Generale Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Prin decizia Guvernului Romaniei din 12 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a fost desemnat ca punct national de contact cu rolul de a coordona programarea si gestionarea granturilor SEE si norvegiene. Pentru fiecare dintre domeniile de finantare precizate in memorandumuri exista cate o organizatie (institutie publica sau organizatie neguvernamentala), purtand denumirea generica de operator de program, care gestioneaza in mod direct alocarea fondurilor.

Granturile SEE si cele norvegiene au fost instituite in 2004, dupa ce Uniunea Europeana a primit zece noi state membre. In  ambele scheme de finantare, contributia norvegiana este de 97%.

In perioada 2004-2009, au fost puse la dispozitie 1,3 miliarde de euro pentru finantare de proiecte in 12 state beneficiare din Europa Centrala si de Est, plus Spania, Portugalia si Grecia.

Pentru perioada 2009-2014, Norvegia si UE au incheiat un acord pentru o contributie financiara de 1,79 miliarde euro, cu 22%  mai mult fata de perioada anterioara.
Informatii suplimentare referitoare la granturile SEE si norvegiene se gasesc la urmatoarele adrese de internet:  www.asistentasee.fonduri-ue.ro, www.eeagrants.org, www.norvegia.ro.

Sursa: www.maeur.ro

Vizualizări: 183