Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Externalizarea activitatii OI-urilor: „Da, dar cu rezultate reale!”

„Sa salvam ce se mai poate si sa privim spre viitor” - aceasta pare sa fie abordarea generala a discutiilor din ultima perioada pe tema absorbtiei fondurilor structurale. Cum gradul de absorbtie a fondurilor alocate pentru intervalul 2007-2013 este inca departe de tinta fixata in documentele oficiale elaborate in 2006 (respectiv peste 90%  in 2015), eforturile autoritatilor si societatii civile incep sa se indrepte din ce in ce mai mult spre urmatoarea perioada de programare, de la care toata Romania are asteptari mari.

Totusi, absorbtia redusa de pana acum poate ameninta fondurile alocate tarii noastre pentru 2014-2020: „Discutiile pentru stabilirea bugetului din urmatoarea perioada de programare se desfasoara in cel mai nefavorabil moment pentru Romania”, a declarat, ieri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in cadrul evenimentului de lansare a campaniei „Forum European”.

Conform acestuia, pe fondul procesului de consolidare fiscala si a tensiunilor dintre statele net contributoare la bugetul UE si principalii beneficiari ai politicii de coeziune, au fost inaintate deja propuneri de reducere substantiala a alocarii aferente acestei politici, iar legarea stricta a sumelor care vor fi alocate unui stat de rata de absorbtie reala inregistrata de acesta nu este exclusa - aspect ce nu trebuie neglijat de catre tara noastra.

Totodata, impunerea unor conditionalitati macroeconomice pentru politica de coeziune ar putea conduce la discriminarea statelor net beneficiare ale politicii de coeziune in raport cu statele ce au economii mature.

In acest context, presiunea asupra institutiilor din Romania care gestioneaza in prezent fondurile structurale si de coeziune este extrem de mare.

„A externaliza sau a nu externaliza, aceasta-i intrebarea”

In opinia ministrului, absorbtia este direct influentata de limitarile existente in cadrul institutional, motiv pentru care a adus in discutie posibilitatea ca, incepand cu 2014, sa fie “externalizate catre structuri private (banci, firme de consultanta) o parte din sarcinile ce tin de activitatea organismelor intermediare – mai putin a autoritatilor de management”.

Externalizarea activitatii OI-urilor catre entitati din sectorul privat nu este o idee de data recenta, discutii pe marginea acestui subiect avand loc inca de anul trecut. De altfel, la o reuniune cu reprezentantii mediului bancar desfasurata in februarie, Leonard Orban a accentuat ideea implicarii bancilor in sistemul de implementare a instrumentelor structurale, prin acreditarea unor institutii bancare ca organisme intermediare private.

“Daca am fi avut experienta de acum inca de la inceput, din ianuarie 2007, foarte sigur nu eram la rata actuala de absorbtie. Marea problema e ca, din pacate, trecutul nu-l putem schimba. Inclusiv din punctul de vedere al reglementarilor si al anumitor masuri. Foarte multe lucruri nu mai pot fi corectate. Macar sa invatam din marile probleme cu care ne confruntam acum si din 2014 incolo sa fim pregatiti si sa gasim solutiile care sa ne asigure alta rata de absorbtie si cheltuirea calitativa a fondurilor europene”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, la reuniunea din luna februarie.

Peste 60% din utilizatorii fonduri-structurale.ro doresc externalizarea

Pentru a afla care este opinia consumatorilor de informatie din domeniul fondurilor europene (beneficiari si potentiali beneficiari, firme de consultanta, autoritati etc.) cu privire la acest subiect, Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro a lansat pe 22 decembrie 2011 un sondaj scurt, intreband utilizatorii site-ului daca „sunt de acord cu externalizarea activitatii OI-urilor catre entitati din sectorul privat, inclusiv cel non-guvernamental”. Din cei 2.470 de respondenti, 62% (1.541) au declarat ca sustin ideea externalizarii activitatii OI-urilor, in timp ce 38% (931) au declarat ca se opun acestui demers.

Principala preocupare a beneficiarilor si a consultantilor din domeniu ramane aceea a modului in care ar urma sa fie pusa in aplicare o astfel de masura: “Indiferent daca sunt servicii externalizate sau nu, trebuie sa existe suficienta capacitate de procesare in timp util a documentatiei de tot felul pe care o inaintam la aceste organisme. Deci nu dorim externalizare de dragul externalizarii, ci cu scopul precis de a scadea dramatic timpii de raspuns”, a declarat Mihai Patrascu, consultant pe fonduri europene si moderator al forumului www.fonduri-structurale.ro.

Anamaria Ravar,
Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 175