Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Furnizor de formare autorizat – caut comisie de examinare!

Formarea profesională a adulților. Suntem codașii Europei la acest capitol. La o țintă UE28 2020 de 15% adulți implicați în formare profesională continuă/învățământ pe tot parcursul vieții/cum vreți să îi spuneți, România stă bine-merci în ultima bancă. Doar 1,3% dintre noi mai dăm pe la un training care să ne învețe câte ceva nou. Bulgaria ne ține de urât cu un modest 2%. Turcii sunt mai harnici decât noi, având în 2015 5,5% dintre adulții 25 – 64 ani implicați în învățarea continuă. Vă las să mai explorați datele astea de la Eurostat aici. Ce este interesant este că din 2010 până în 2015 procentul de adulți români care fac ceea ce se numește învățare pe tot parcursul vieții a scăzut de la 1,4% la 1,3%.

De ce nu reușim să ne urnim deloc în această direcție? Explicațiile sunt multe, cred că ne-am putea face o lucrare măcar de disertație dacă nu de doctorat original pe această temă. Explicațiile țin printre altele de cum suntem crescuți, de preț, de oportunitate, de încredere în furnizorii de formare, de calitatea serviciilor de formare prestate de furnizori, de predictibilitate etc. Nu întâmplător am menționat predictibilitatea, pentru că despre această componentă vă vorbesc mai jos.

Predictibilitatea lui Spanac.What-is-Spinach

M-am convins că predictibilitatea este ceva alogen sistemului mlăștinos al formării profesionale a adulților, fapt care, din păcate, contribuie mult la îndepărtarea persoanelor interesate de cursuri. Am să menționez doar trei momente de „poftim? Wtf? Cum așa? Ce puii mei?” în relația cu instituțiile direct responsabile de bunul mers al lucrurilor din domeniu:

  • 2011 – The curios case of the missing certificate de absolvire. Am deschis două cursuri de management de proiect consecutive pentru că cererea era mare, cca. 50 de omuleți cursați, solicităm comisie, dăm examenele, înregistrăm PV-urile, solicităm certificate de absolvire și… surpriză. Nu mai sunt de găsit pe nicăieri certificate pentru că cei responsabili se poticniseră în procedura de achiziție. Fără niciun fel de atenționare înainte, deși ne plimbaserăm destul de mult pe holurile instituției cu deschiderea cursurilor și înregistrarea tuturor chestiilor. Explică participanților că deși au plătit și tu le-ai promis că le dai, mai au de așteptat un CAR de vreme până când primesc certificatul, deși legea spune 30 de zile. Btw, în acele vremuri se „traficau” ceva de speriat certificate între Comisiile de Autorizare Județene (CAJ), se căutau și în gură de șarpe 3 tipizate.
  • 2015 – The silence of the legiuitor – Guvernul ia Hotărârea nr. 567 prin care încearcă să facă un pic de ordine în Cadrul Național al Calificărilor. Formularea unor prevederi e atât de ciudată încât 99% dintre cei care citesc hotărârea (inclusiv Comisii de Autorizare din țară!) nu înțeleg și așa se ajunge la concluzia că furnizorii de FPC privați nu mai pot derula programe de formare de tip inițiere/specializare/perfecționare pentru care cerințele de acces minime sunt „studiile superioare” – deci bye, bye cursuri de management de proiect, achiziții publice, manager resurse umane etc. Actul legislativ respectiv NU intenționa să aducă modificări în acest sens, dar interpretarea unor CAJ a fost de așa natură încât nu se mai puteau emite autorizații pentru astfel de furnizori. A fost nevoie de depunerea mai multor cereri de chemare în judecată a statului român de diverse asociații patronale și furnizori de formare pentru ca JUDECĂTORII să clarifice practic ce a vrut să zică Guvernul.

Nopțile minții nu s-au oprit aici, una este în desfășurare chiar acum.

  • Decembrie 2016 – Ordonanța „cu de toate” – În decembrie 2016 este emisă Ordonanța de Urgență nr. 96 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii. Furnizorii de FPC care dăduseră statul în judecată din cauza HG 567 au răsuflat în sfârșit ușurați: OUG menționează clar pentru toată lumea, la mai mult de un an de la apariția HG 567, că furnizorii de formare profesională a adulţilor, autorizaţi în condiţiile prezentei ordonanţe, au dreptul să organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de perfecţionare şi specializare definite la art. 8 alin. (3) lit. c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaştere naţională.

Veștile din Ordonanță continuă. Dacă până la acel moment furnizorii de FPC plăteau direct experții evaluatori din comisiile de evaluare de la finalul fiecărei sesiuni de curs, după intrarea în vigoare a OUG finanţarea cheltuielilor pentru plata indemnizaţiilor (…)  specialiştilor pe domenii ocupaţionale desemnaţi în comisiile de examinare, (…) se efectuează din bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Ceea ce în aparență nu ar genera nicio problemă. Doar că of course it did :-w Se pare că începând cu data de 17 ianuarie când a avut loc o mega videoconferință MMuncii și CAJ, CAJ din TOATĂ țara nu mai au voie să desemneze comisii de evaluare a cursurilor pentru că ne aflăm într-un purgatoriu al plății experților. MMuncii nu poate să îi plătească pentru că încă nu au apărut normele de punere în aplicare a OUG, iar furnizorii de FPC nu mai au voie să îi plătească pentru că ordonanța zice că îi plătește BS. Și partea scary abia acum vine: în nota de fundamentare a OUG 96 scrie că prezentul act normativ nu are impact financiar asupra bugetului general consolidat. Deci cum facem? Tot noi îi plătim dar prin MMuncii sau nu îi mai plătim sau nu mai facem examene? Sau cum? CAJ din țară s-au străduit să găsească soluții „creative” și la această problemă solicitând alte hârtii… dar … ?!

În ritmul ăsta, în câțiva ani, ajungem la procente negative la învățare pe tot parcursul vieții. Btw, de asta nu se termină evaluarea pe 4.1/4.2 POCU? Că oricum nu ar putea beneficiarii să își facă activitățile de formare cum trebuie în condițiile astea?

Raluca Prelucă

Sursa foto: popeye.org

8 thoughts on “Furnizor de formare autorizat – caut comisie de examinare!

  1. Buna ziua Raluca,
    Oare anul 2017 se vor mai efectua autorizari? Vreau sa particip la o licitatie si mi s-a blocat reautorizarea specializarii. Atata superficialitate la nivel superior, ca sa fiu elegant si sa nu spun incompetenta, rea vointa.
    Chiar si plata unei autorizari mi se pare exagerat de mare. De ce a fost legata aceasta plata de salariul minim? Oare trebuie iesit in strada pentru fiecare anomalie?
    Norocul nostru este ca SPERANTA MOARE ULTIMA.!!!

    • Intr-adevar speranta moare ultima, dar asta nu inseamna ca nu moare.
      Pe de alta parte formarea profesionala adevarata se face de o mana de pasionati , in rest toate celelalte se fac pentru ca trebuie , sunt prevazute in CIM , dau bine in CV etc…Nimeni nu verifica cum se face autorizarea. Stiu cazuri de cursuri sustinute de asociatii profesionale care au pe hartie un lector dar in realitate cursul este sustinut de alte persoane.Totul a devenit o goana dupa fonduri , ce sa mai spunem de POS-DRU in care o multime de fonduri nu au avut rezultate concrete decat in buzunarul unora.Nimeni nu verifica nimic, sau superficial , anuntat.

    • Buna, Valeriu

      Info despre autorizari nu avem, cel mai bine e sa revii la CAJ sa ii mai intrebi care e statusul.

      Bafta!
      Raluca

  2. Legat de autorizare vreau sa spun si eu ca este exagerat de mare. Pentru zeci de autorizari esti nevot sa platesti suma exorbitanta, chiar asa?!

    Ce fac patronatele si sindicatele? Este imperios necesar sa se ia o pozitie. Si-asa culegi oameni cu greu, mai ales daca ai cursuri de inițiere sau eu stiu de mai care….

  3. Raluca, singura chestie pe care nu am inteles-o deloc este: de ce trebuie sa folosesti “romgleza” intr-o prezentare ce imi trezise interesul si facuta pentru cititori romani? nu ai toate cuvintele romanesti la indemana? Crezi ca este mai amuzant?

    • Bună, Ion

      Mulțumesc frumos pentru feedback! În general profit de spațiul informal de pe blog pentru a scrie într-o cheie colocvială, spre deosebire de rigorile formale pe care le folosesc în munca zilnică de editor al știrilor fonduri-structurale.ro.

      Sper să ne citești în continuare!

      Raluca

  4. Ma ofer voluntar ca expert evaluator, pana cand se gaseste solutia tehnica!!!!
    Raluca multam’ pentru frumoasa explicatie a momentului de criza prin care trece din nou formarea profesionala a adultilor.
    Personal incep sa cred ca este vorba de rea intentie (abuz in serviciu – ca sa fim in aceeasi nota cu discutiile actuale), refuz sa cred ca incompetenta si nepasarea poata sa treaca atatea praguri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *