Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

The Hurt-Locker – varianta românească se toarnă în 2016

The Hurt-Locker varianta americană este un film cu 6 premii Oscar a cărui acțiune se desfășoară în 2004 în Irak și în care o echipă de geniști luptă cu dezamorsarea minelor și a bombelor cu ceas pe care aceștia le găsesc post-război în tot felul de locuri neobișnuite, mutilând civili și militari deopotrivă.

foto

Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

În 2016, îmbrăcat în echipament de genist, ale cărui componente sunt transparența și asumarea, Guvernul face echilibristică printre minele îngropate de ceva vreme în instituții sau aruncate aiurea prin piață. Una dintre ele a pus la pământ zeci de beneficiari POSDRU care de câțiva ani aleargă să obțină o amnistie fiscală a tuturor datoriilor acumulate din motive imputabile instituțiilor publice. Cu alte cuvinte, beneficiarii au fost obligați să suporte penalități și accesorii la bugetul de stat generate de  întârzierile autorităților în rambursarea cheltuielilor efectuate pe proiecte sau chiar a neplății sumelor aferente.

Nu putem să suportăm noi, beneficiarii, întârzierile cauzate de disfuncționalitățile din trecut ale MFE. Paradoxal, instituțiile statului ne penalizează deoarece colegii lor de la alte instituții nu și-au făcut treaba la timp”, îmi mărturisește Steluța Racolțea, președintele Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România.

După zeci de audiențe solicitate, scrisori și petiții trimise de-a lungul ultimilor ani, acum câteva zile, pe 8 august, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a organizat o întâlnire între beneficiarii POSDRU/POCU, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Fondurilor Europene pe tema ștergerii datoriilor. „Este pentru prima oară după mult timp când, în sfârșit, se discută concret despre această situație și se propun și se asumă soluții clare”, povestește plină de speranță Camelia Tancău, președinte al organizației CRED. Posibila amnistie fiscală este o temă despre care s-a scris foarte mult, beneficiarii încercând în trecut în repetate rânduri să o aducă în atenția ministerelor de resort (MFE, MFP). Există speranța că se va rezolva o situație pentru care beneficiarii chiar nu au nicio vină. „Admirabilă reacția d-nei ministru Violeta Alexandru, cooperantă, profesionistă, ale cărei intervenții s-au axat pe identificarea de soluții rapide. De asemenea, d-l Dan Barna și reprezentanții MFE au arătat disponibilitate reală de a veni în sprijinul beneficiarilor”, conchide Camelia Tancău.

Astăzi, 10 august, are loc o nouă întâlnire la Guvern pe această temă în care se va discuta aplicat pe soluții de amnistie fiscală. Aceiași participanți ca la întâlnirea de luni plus Ministerul Finanțelor Publice mult mai bine reprezentat prin d-l Gabriel Biriș. Dacă voința de rezolvare a situației la nivelul Guvernului există, soluția tehnică prin care pot fi cuantificate cu acuratețe datoriile la buget ale beneficiarilor pare să fie în momentul de față bottleneck-ul.

În ultima perioadă, Asociația Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională a realizat o petiție privind anularea penalităților datorate rambursărilor POSDRU. Peste 70 de organizații au semnat petiția, iar penalitățile însumate ale acestora (plătite deja sau restante) se ridică la peste 3 milioane de lei. Cea mai mare sumă plătită ca penalitate de o organizație se ridică la valoarea de 450.000 lei.

Cheia se află însă la ANAF, autoritate care ar trebui să pună în aplicare decizia de amnistie fiscală și să identifice suma cumulată a datoriilor strânse de beneficiari.

O posibilă soluție ar fi ca MFE să ceară beneficiarilor cuantumul acestor dobânzi care poate fi extras ușor de către fiecare organizație din propria contabilitate. O variantă foarte grea, laborioasă și care (din păcate) se poate face doar manual este prin fișa de plătitor în care ar trebui să se uite ANAF-ul…

Una peste alta, este un pas important pe care Guvernul îl face înspre normalitate și respect față de proprii cetățeni. Trebuie urmat rapid de un altul ce privește termenele de plată din contractele de finanțare 2014-2020 (cf. OUG 40/2015 – intrată în vigoare la 6 octombrie 2015).  Riscurile implementării proiectelor în perioada 2014-2020 trebuie asumate în egală măsură atât de către beneficiari, cât și de autoritățile de management.

Dragoș Jaliu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursă poză: https://www.facebook.com/mcpdc

One thought on “The Hurt-Locker – varianta românească se toarnă în 2016

  1. Mi-as dori un comentariu de la presedintele PSD, de la fostul prim-ministru, de la fostul ministru al Fondurilor Europene. În loc de eufemismul “disfuncționalitățile din trecut ale MFE”, ar trebui trecute numele responsabililor politici si administrativi. Dar simt că ne vom aduce aminte cu nostalgie de aceste vremuri ale dialogului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *