Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Economia sociala si sfaturile „fashion”

Ante-scriptum: Astazi as fi vrut sa va povestesc despre idei inovatoare in economia sociala din Romania. Am cautat pe net astfel de initiative si iata ce am gasit…

 „Welcome to the Guru of Fashion” ma ia prin surprindere mesajul de pe site-ul proiectului POSDRU pe economie sociala, derulat de Ministerul Muncii, in calitate de beneficiar  si finalizat in luna octombrie a anului trecut  (Nota: Economia sociala – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate, POSDRU/14/6.1/S/2).

„Cred ca am intrat pe site-ul gresit”, este prima reactie – fireasca, de altfel. Si totusi, nu. Incerc din nou. Gasesc vesti proaspete in limba engleza despre culorile si trendurile din moda, sfaturi despre cum sa revii la culoarea naturala a parului. Ma uit in browser. E adresa corecta. Navighez printre reclame la magazine on-line de haine.

 Dupa alte cateva minute si browsere (re)incercate, imi este deja clar ca site-ul nu (mai) apartine proiectului mai sus mentionat. Cui apartine acum n-as putea spune. Si nici nu este, neaparat, relevant pentru mine ca vizitator.  Ar trebui, insa, sa fie relevant pentru cei care il detineau si il administrau pana nu demult – adica Ministerul Muncii si partenerii din proiect.  La fel de interesant de aflat este si cum a ajuns acest site sa gazduiasca altceva decat ar fi trebuit. Poate a fost preluat in mod abuziv? Sau poate ca odata ce finantarea nerambursabila a incetat, banii pentru taxa anuala ce trebuie platita pentru domeniile .info nu au mai fost alocati nici de catre Minister, nici de catre unul din ceilalti parteneri, pentru ca site-ul sa fie pastrat in forma sa initiala.

Oricare ar fi explicatia, de soarta site-ului nu pare sa se preocupe cineva. De cateva luni bune este in acest stadiu.

Sustenabilitatea, bat-o vina

„Beneficiarul se obliga sa mentina destinatia si sa asigure exploatarea si mentenanta bunurilor si/sau echipamentelor achizitionate si lucrarilor efectuate in cadrul Proiectului pe o perioada de cel putin 3 (trei) ani dupa implinirea perioadei de implementare a Proiectului. (art.9A, alin.(25) din contractul de finantare pe POSDRU).

 Gasita intr-o forma sau alta in contractele pe diversele programe operationale, aceasta obligatie este, pentru beneficiarii de fonduri europene, una extrem de importanta, cu atat mai mult cu cat nerespectarea ei poate atrage sanctiuni grave – obligatia de a restitui finantarea primita pentru respectivele echipamente, lucrari etc.

 Post-scriptum: Oare Ministerul Muncii, care patroneaza, de altfel, chiar programul operational prin care s-a finantat proiectul si site-ul de informare al acestuia, nu cunoaste conceptul de sustenabilitate si faptul ca, prin contractul de finantare semnat, si-a luat angajamentul de a mentine rezultatele obtinute si dupa terminarea finantarii nerambursabile? Sau poate nu este la curent cu situatia actuala in care se gaseste site-ul proiectului?

Le dam o mana de ajutor atat celor din minister, cat si celor interesati sa vada cum ministerul isi indeplineste obligatiile in calitate de beneficiar POSDRU: http://www.economiesociala.info/

Vezi Brosura proiect

One thought on “Economia sociala si sfaturile „fashion”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *