Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport de tara CE: Romania a beneficiat de o crestere economica semnificativa, riscuri inca exista

Reprezentanta Comisie Europene la Bucuresti in parteneriat cu Ministerul Finantelor Publice au lansat ieri in cadrul unei conferinte „Raportul de Tara in cadrul Semestrului European” realizat de Comisia Europeana.

Spre deosebire de anii anteriori, evenimentul s-a bucurat in acest an de o participare prestigioasa atat la nivelul interventiilor, Ministerul Finantelor Publice, Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Cancelaria Primului Ministru, Banca Nationala fiind reprezentate la nivel de varf, cat si la nivelul audientei. Este neindoielnic ca raportul, in nota pozitiva de aceasta data, a contribuit la acest interes crescut pentru eveniment. Sunt intrebari la care guvernantii nu au avut niciodata pana acum, obisnuinta sa raspunda:

„Acum stam mai bine, ce facem mai departe ?” sau „La nivel macro suntem intre fruntasi in UE, nu ne mai aflam nici in mecanismele dezechilibrului structural si nici in cele ale deficitului excesiv, cum pastram directia si reflectam aceasta stabilitate si in nivelul de trai la care suntem codasi?”

O parte dintre consideratii le gasiti mai jos:

"Remarcam cu totii cresterea economica inregistrata de Romania in ultimii ani. Avem de-a face cu o situatie paradoxala: Romania se afla in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei. Aceasta inseamna ca modelul de crestere nu lucreaza in beneficiul cetatenilor. Comisia Europeana doreste sa se asigure ca evolutia economiei Romaniei este echilibrata, avand drept model de competitivitate calitatea si inovarea in locul costurilor reduse cu forta de munca", a declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, dna Angela Filote, in deschiderea conferintei.

"In Romania, cresterea economica este sustenabila si se bazeaza pe investitii. Avem un ritm de crestere in zona investitiilor de 7,5% in 2015 si o majorare a consumului final de 5,2%, deci investitiile raman motorul in crestere. Ajustarea dezechilibrelor externe este preponderent structurala, structura exporturilor s-a imbunatatit indeosebi datorita exporturilor de medie si inalta tehnologie si, nu in ultimul rand, suntem constienti ca pentru mentinerea acestor tendinte pozitive si de crestere sustenabila avem nevoie de crestere sustenabila a PIB, avem nevoie de continuarea reformelor structurale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Pe de alta parte, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, a explicat ca element pozitiv ca avutia populatiei a crescut, dar se constata si ca „inegalitatea relativa a crescut. Avem cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeana. Diferenta intre primii 20% si ultimii 20% dintre cetateni (in functie de venituri — n.r.), este in raport de 7,2 la 1 in Romania, in timp ce media europeana este de 5,1 la 1. Avem o problema. Inegalitatea este mare si in crestere, iar oamenii percep acest lucru si il acuza".

Acesta a mai subliniat faptul ca singurul avantaj pe care investitorii straini il cauta in Romania este costul scazut cu forta de munca. Lazea a aratat ca spre deosebire de tarile dimprejur, Romania nu ofera nici infrastructura, nici oportunitati de cercetare-dezvoltare, nici predictibilitate, singurul „atu” valorificat de investitori fiind salariile mici pe care le accepta lucratorii. Pe acelasi subiect, Dragos Pislaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, a aratat ca in Romania exista „inechitati flagrante si saracie majora” si ca „banii nu ajung la cei care au nevoie de ei”. Pislaru a subliniat faptul ca Guvernul pregateste un pachet antisaracie care sa combata aceasta problema.

Unele dintre principalele concluzii ale Raportului prezentat de reprezentantii Comisiei Europene arata ca:

  • Cresterea economica a fost semnificativa in ultimii trei ani, aceasta largindu-si treptat baza
  • Finantele publice au fost stabile in 2015, dar se prevede o deteriorare a acestora ca urmare a cresterii cheltuielilor si a reducerii TVA-ului si a altor taxe
  • Riscurile generate de initiativele legislative nationale care ameninta stabilitatea sectorului financiar au crescut
  • Eficacitatea si eficienta administratiei publice sunt limitate, iar mediul de afaceri s-a imbunatatit foarte putin
  • Zonele rurale se confrunta cu provocari specifice, cum ar fi utilizarea foarte deficitara a capitalului uman si existenta unor „insule” de saracie si de excluziune sociala adanc inradcinate

Referitor la mediul rural, si Cristian Ghinea, consilier de stat in Cancelaria Primului Ministru, a aratat ca „saracia este cea mai mare in zonele cu mari exploatatii agricole”.

Raportul a mai aratat ca „Agentia Nationala petru Ocuparea Fortei de Munca nu ofera inca servicii adaptate si personalizate, nici celor aflati in cautarea unui loc de munca si nici angajatorilor”. In replica, ministrul Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Claudia Costea, a precizat ca ANOFM „stimuleaza mobilitatea pentru dezvoltarea zonelor rurale deficitare” si ca „300.000 de tineri vor beneficia de pachete ANOFM, din care 121.000 se vor angaja”. Doamna ministru a vorbit despre o schimbare majora de paradigma si o noua viziune integrata la nivelul ANOFM care va deveni un partener real pentru angajatori, iar in centrul tuturor masurilor si programelor se va afla individul cu nevoile sale si nu servicii standard predefinite.

Descarca Raportul de tara

Dan Barna,
Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 211