Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

12,77 miliarde de euro pentru 263 proiecte de infrastructura

263 de proiecte de infrastructura de transport vor beneficia de finantare europeana in valoare totala de 12,77 miliarde de euro pentru cresterea mobilitatii in Uniunea Europeana intr-o maniera ecologica si sigura.

Violeta Bulc, comisarul european pentru transport, a declarat: "Ma bucur ca investitia cea mai importanta facuta vreodata de UE in domeniul transportului devine realitate astazi. Toate aceste proiecte vor imbunatati conectivitatea Europei si vor stimula competitivitatea, cresterea economica si crearea locurilor de munca. Contribuind la decarbonizarea sectorului transporturilor prin utilizarea de combustibili ecologici si integrarea sa digitala, proiectele isi vor aduce aportul, de asemenea, la realizarea a doua prioritati ale Comisiei Europene: Uniunea energetica si Agenda digitala".

Proiectele implica toate modurile de transport si sunt puse in practica in toate statele membre UE, asigurand astfel o dimensiune cu adevarat europeana. Ele sunt, in principal, axate pe reteaua centrala de transport transeuropeana. 43 dintre acestea, cu o valoare cumulata de 4,6 miliarde de euro, vor fi puse in practica integral in tarile UE ce beneficiaza de finantare prin Fondul de coeziune. De asemenea, sunt sprijinite proiectele inovatoare de gestionare a traficului, precum si promovarea unor solutii durabile de mobilitate.

Context

Agentia Executiva pentru Inovare si Retele (Innovation and Networks Executive Agency - INEA) a semnat, in data de 7 ianuarie 2016, acordurile de investitii pentru ultima serie de proiecte selectate din cadrul Facilitatii pentru Conectarea Europei (CEF).

Facilitatea de Conectare a Europei (CEF) finanteaza proiecte care au ca scop realizarea conexiunilor lipsa din domeniul energiei, transportului si cel digital. Obiectivul principal al CEF Transport este de a ajuta la completarea retelei principale transeuropene de transport (TEN-T) si a coridoarelor sale multimodale pana in 2030, precum si a retelei globale UEN-T pana in 2050.

Un buget total indicativ de 22,4 miliarde de euro este disponibil sub forma de finantare nerambursabila pentru cofinantarea de proiecte TEN-T in statele membre UE in perioada 2014-2020. Din acest buget, 11,3 miliarde de euro sunt destinate proiectelor din statele membre eligibile pentru sprijin din Fondul de coeziune.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 121