Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Daca MySMIS nu este gata intr-un timp „rezonabil”, s-ar putea ca AM sa ia decizia lansarii cererilor de proiecte pe sistem „hartie”

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a organizat astazi, 3 decembrie 2015, la Bucuresti, o sesiune de informare si vizita la proiecte pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov.

Evenimentul, al saptelea din Caravana POR 2014-2020, a vizat prezentarea obiectivelor Programului Operational Regional 2014-2020 la modul general si in regiunea Bucuresti-Ilfov in special. Ionut Sandu, reprezentant AMPOR, a punctat ca acest program este mult mai complex decat precedentul intrucat are de doua ori mai multe axe prioritare (12 inclusiv Asistenta Tehnica, fata de 6 in perioada 2007 - 2013) si un buget de peste 8 mld. de euro.

De asemenea, fata de POR 2007-2013, noul program vizeaza investitii mai complexe in mobilitatea urbana durabila (folosirea de transport public – de persoane si marfuri – nepoluant), in infrastructura de educatie (incepand de la unitati ante-prescolare si de invatamant primar pana la licee si universitati), in dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii sau in infrastructura de sanatate (infiintarea a 3 spitale regionale in Iasi, Cluj-Napoca si Craiova care sa includa si unitati de primiri urgente). „Totul trebuie integrat: nu poti aduce un pacient in stare grava intr-un spital unde nu exista o unitate de primiri urgente unde pacientul sa poata fi stabilizat mai intai; acelasi lucru este valabil si invers”, a spus Ionut Sandu.

O simpla declaratie ca la un moment dat va fi furnizat un anumit document trebuie sa fie o chestiune normala


Directorul ADR Bucuresti – Ilfov, Dan Nicula, a precizat ca POR 2014-2020 vizeaza si alte imbunatatiri: in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, contractarea se va face la nivelul studiului de fezabilitate; se doreste clarificarea problemelor intr-o faza incipienta a implementarii proiectelor, de aceea o vizita se va realiza in etapa de eligibilitate. Un alt lucru pus in vedere pentru viitor este simplificarea notelor justificative: „Trebuie sa ne educam in sensul in care o simpla declaratie ca la un moment dat va fi furnizat un anumit document (care are termen exact de valabilitate) sa fie o chestiune normala”, a spus Dan Nicula. Acesta a adaugat: „Am putea fi acuzati de o detaliere mult prea mare a grilelor de evaluare; vrem sa ajungeti ca in momentul in care ati depus cererea de finantare sa va puteti calcula singuri punctajul.

In ceea ce priveste Axa prioritara 2 care vizeaza Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, directorul ADR Bucuresti-Ilfov  a precizat ca in trecut lipsa de calitate a documentelor tehnico-economice a generat probleme inca de la momentul evaluarii proiectelor, iar acest lucru a atras probleme inclusiv in momentul implementarii. Noul program vizeaza, printre altele, imbunatatirea documentelor tehnico-economice in ceea ce priveste elaborarea unor proiecte de calitate.

Reprezentantii AMPOR au declarat ca incearca ca pe viitor procesul de evaluare, selectie si contractare a proiectelor sa fie mai eficient ca pana acum si etapa de evaluare sa nu dureze mai mult de 3 luni de la depunerea proiectului.

In primul trimestru al anului urmator vor fi publicate toate ghidurile conditii specifice

Dan Nicula a mai precizat ca in primul trimestru al anului urmator vor fi publicate toate ghidurile conditii specifice. Acesta incurajeaza o consultare minutioasa a ghidurilor specifice in vederea identificarii clauzelor suplimentare fata de ghidul general.

In ceea ce priveste aplicatia MySMIS, reprezentantii AMPOR spun ca aceasta nu este inca operationala: „Daca aceasta platforma nu este gata intr-un timp rezonabil, s-ar putea ca Autoritatea de Management sa ia decizia lansarii proiectelor pe vechiul sistem – pe hartie; acest lucru este bun din punct de vedere al clarificarilor – sa existe cel putin o solicitare de clarificari pe fiecare etapa”. AMPOR a propus Ministerului Fondurilor Europene ca liniile bugetare ale aplicatiei sa fie organizate conform HG 28/2008 privind continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice.

Dana Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 201