Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat doua programe in domeniul prevenirii si asistentei medicale, psihologice si sociale a consumatorilor de droguri

In contextul asumarii prevederilor documentelor internationale pentru implementarea politicilor nationale antidrog, la care Romania este parte, Guvernul a aprobat astazi doua programe ce au ca scop prevenirea consumului de droguri si oferirea de asistenta medicala, psihologica si sociala consumatorilor de droguri, ce urmeaza a fi derulate prin Agentia Nationala Antidrog, in calitate de coordonator national al politicilor in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri. Cele doua programe, ce vizeaza perioada 2015-2018, au fost aprobate prin doua hotarari de Guvern. Aceste programe se desfasoara in paralel si urmaresc continuarea si finalizarea unor proiecte privind combaterea consumului de droguri, incepute in anii precedenti, facilitand totodata realizarea obiectivelor Strategiei Nationale Antidrog 2013-2020.

Astfel, Programul national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 va fi pus in aplicare exclusiv de catre Agentia Nationala Antidrog, iar Programul de interes national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri 2015 – 2018 va fi pus in aplicare de catre Agentia Nationala Antidrog, prin procedura de selectie a cererilor de finantare depuse de catre organizatiile neguvernamentale.

Subprogramele prevazute de cele doua programe se pot clasifica dupa tipul de activitate dupa cum urmeaza:

  • Activitati de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool si substante noi cu efecte psihoactive. Aceste programe se adreseaza, in principal, tinerilor cuprinsi in toate formele de invatamant, prin orientarea acestora catre activitati culturale, artistice si sportive, ca alternativa la consumul de droguri si pentru promovarea unui stil de viata de sanatos.
  • Prevenirea consumului de droguri prin programe de educatie nonformala au in vedere dezvoltarea comportamentului controlat.

Totodata, in sprijinul prevenirii consumului de droguri, se doreste crearea unei retele specializate, formata din cadre didactice, consilieri scolari, voluntari.

Activitati de asistenta medicala, psihologica si sociala pentru consumatorii de droguri se vor realiza pin intermediul centrelor de de prevenire, evaluare si asistenta antidrog. Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) reprezinta o structura teritoriala a Agentiei Nationale Antidrog, si asigura suplimentar atributiilor de baza in domeniul asistentei consumatorilor de droguri (evaluarea medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri, managementul de caz, asigurarea medicatiei) servicii de asistenta integrata in adictii (servicii de mentinere a abstinentei cu metadona, servicii de mentinere a abstinentei cu buprenorfina, servicii de mentinere a abstinentei cu naltrexona, testare rapida HIV, HVC si HVB s.a.).

De asemenea se doreste crearea a doua servicii sociale tip adapost cu cate 10 locuri pentru consumatorii de droguri, precum si a unui centru social pentru copiii consumatori de droguri (15 locuri).

Activitati de informare se vor realiza prin intermediul serviciilor outreach (pe teren) si interventii pentru romanii care lucreaza in strainatate sau se deplaseaza frecvent in strainatate, precum si pentru imigrantii care consuma droguri, oferindu-le ghiduri de informare cu privire la riscurile consumului de droguri.

Totodata, se doreste consolidarea serviciilor de informare si consiliere telefonica pentru consumatori de droguri si familiile acestora, precum si realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare si vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

Activitati de reintegrare sociala a fostilor dependenti de droguri se realizeaza prin servicii de tip „grup suport” care vizeaza si persoanele private de libertate (penitenciarele Rahova, Jilava si Targsor) si reabilitate prin programe de tip comunitate terapeutica in penitenciar.

Programul National de Prevenire si Asistenta Medicala, Psihologica si Sociala a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 28 de milioane lei, iar Programul de interes National de Prevenire si Asistenta Medicala, Psihologica si Sociala a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 12,7 de milioane lei.

Cuantumul total al bugetului celor doua programe este in valoare de 40,7 milioane de lei.

Informatii suplimentare


In prezent, Romania se confrunta cu o crestere alarmanta a prevalentei consumului de droguri de-a lungul vietii in randul populatiei generale si in randul tinerilor, precum si cu aparitia noilor substante cu proprietati psihoactive, denumite generic „etnobotanice”.

Agentia Nationala Antidrog este o insitutie ce are ca scop elaborarea, coordonarea, evaluarea si monitorizarea, la nivel national, a politicilor in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri, precum si al asistentei integrate a consumatorilor, aplicate de catre institutiile cu atributii in domeniu.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 447