Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE aproba cofinantarea cu peste 74 de milioane de euro a unui proiect de decontaminare din Romania

Comisia Europeana a aprobat o investitie de 74,3 milioane de euro din FEDR pentru decontaminarea mai multor situri poluate cu petrol din Romania. CE apreciaza ca, prin acest proiect, Romania va reusi sa isi respecte obligatiile de mediu, investitia urmand sa contribuie la remedirea unor probleme de mediu si de poluare grave. De asemenea, riscurile ecologice care provin din poluarea cu petrol vor fi reduse. Toate aceste masuri vor ameliora semnificativ calitatea vietii cetatenilor din Romania si vor creste siguranta pe termen lung a persoanelor care traiesc in apropierea zonelor care vor fi decontaminate. Pe durata implementarii proiectului vor fi create 30 de locuri de munca.

Comentand asupra deciziei, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn a declarat: „Acest proiect demonstreaza modul in care fondurile structurale imbunatatesc viata de zi cu zi a cetatenilor prin ameliorarea conditiilor de viata din regiunile si orasele in care locuiesc. Prin reabilitarea ariilor contaminate de-a lungul timpului cu petrol, acest proiect va ameliora standardele de viata si mediu pentru locuitorii Romaniei, aducand beneficii nu numai din punctul de vedere al protectiei mediului la nivel local, ci si al sigurantei persoanelor si, pe termen lung, al dezvoltarii economiei locale”.

Contributia Uniunii Europene va insuma 74,3 milioane de euro dintr-o investitie totala de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperita prin FEDR in cadrul axei prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrata a deseurilor si de reabilitare a ariilor contaminate istoric", ca parte integranta a POS Mediu. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Context
Proiectul reprezinta un „proiect major”, investitia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro. In acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, in conditiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Proiectul prevede aplicarea unor masuri de reabilitare pentru urmatoarele tipuri de arii contaminate:

  • Doljchim, inclusiv actiuni de reabilitare a doua batale de slamuri fosfoamoniacale;
  • Petrobrazi, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera gestionarea slamului din incinta rafinariei Petrobrazi (batalele interne), iar cealalta se refera la cele doua batale situate in afara acesteia;
  • Arpechim, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera batalele de depozitare a deseurilor de triazina (TRZ) si a celor de acrilonitril (ACN), iar cealalta se refera la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dambovnic si Suseni;
  • o componenta extinsa care acopera 25 de bazine de explorare si productie (E&P), amplasate in 9 judete;
  • o componenta extinsa care acopera 2 depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate in judetele Braila si Vaslui.

Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune, in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, alocarea Romaniei insumeaza 22,9 miliarde de euro, in preturi curente. 

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene din Romania

Vizualizări: 98