Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana, in cautarea „capitalei inovarii”

Comisia Europeana a lansat o competitie care vizeaza desemnarea capitalei europene a inovarii sau, altfel spus, a „iCapitalei”.

Premiul oferit va recompensa orasul care construieste cel mai bun „ecosistem al inovarii”, capabil sa conecteze cetatenii, organizatiile publice, mediul academic si intreprinderile. In prezent, 68% din populatia UE locuieste in zone urbane, asadar acestea sunt zonele care vor contribui cel mai mult la stimularea inovarii in Europa. Orasele impulsioneaza inovarea prin simpla prestare de servicii, insa cel mai important este sa se creeze mediul propice pentru ca ceilalti sa inoveze la randul lor si pentru a permite realizarea de conexiuni intre sectorul public si cel privat. Un comitet independent de experti va alege castigatorul in primavara anului 2014, iar orasul desemnat va primi 500 000 EUR, suma pe care o va utiliza pentru a-si sustine actiunile.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 3 decembrie 2013.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Orasele sunt adevarate motoare pentru economia Europei. Sapte din zece europeni locuiesc in zone urbane, iar aceste regiuni genereaza doua treimi din PIB-ul UE. Dorim sa incurajam orasele sa-si intensifice eforturile in directia inovarii si sa-si creeze o retea in cadrul careia sa faca schimb de idei pentru viitor.”

Orasele vor fi evaluate in functie de initiativele lansate si de realizarile obtinute pana in prezent, dar si de ideile pe care le au pentru viitor in scopul cresterii capacitatii de inovare. Ele vor trebui sa demonstreze ca se bazeaza pe o strategie ampla, care este in acelasi timp:

  • Inovatoare - in ceea ce priveste conceptele, procesele si instrumentele,
  • Mobilizatoare - capabila sa atraga talent, finantare, investitii si implicare si angajament din partea cetatenilor,
  • Integrata - sa aiba legatura cu obiectivul fundamental al Strategiei Europa 2020, si anume cresterea inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii in intreaga Europa,
  • Interactiva - sa creeze o comunitate preocupata de inovare la nivelul orasului propriu si in relatiile cu alte orase.

Competitia este deschisa oraselor din toate statele membre si din tarile care participa la programul-cadru de cercetare al UE. Premiul este rezervat oraselor cu peste 100 000 de locuitori si initiativelor aflate in derulare cel putin de la 1 ianuarie 2010. In tarile unde nu exista orase cu peste 100 000 de locuitori, poate sa candideze orasul cel mai mare.
Orasele candidate pot vizita site-ul dedicat competitiei pentru a se informa in legatura cu regulile si conditiile de participare.

De asemenea, se pot trimite intrebari referitoare la candidaturi, la urmatoarea adresa: rtd-i-capital@ec.europa.eu.

Context
Inovarea este esentiala pentru cresterea economica si competitivitatea intreprinderilor si reprezinta un element central al strategiei 2020. Uniunea Europeana are, de altfel, obiectivul de a deveni „o Uniune a inovarii”.

Prin politicile sale regionale si de cercetare si inovare, UE promoveaza dezvoltarea urbana inteligenta si sustenabila. Viitorul program de cercetare si inovare al UE, Orizont 2020, care se va derula in perioada 2014-2020, se va concentra mai mult ca oricand pe finantarea intregului „lant al inovarii”, de la descoperirile stiintifice la dezvoltarea pe piata. Viitoarele programe de finantare regionala ale UE vor fi si ele mai axate pe inovare, de exemplu pe crearea de infrastructuri pentru cercetare.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 115